Historie

Op initiatief van mevrouw van Gemert werd in mei 1972 het zangkoor D.C.O. (DienstenCentrum Oost) opgericht. Twaalf dames o.l.v. mevrouw Stoffels en op het harmonium begeleid door mevrouw van Leeuwen  zongen éénstemmige liedjes uit het beroemde boek ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’. Plek van samenkomst de ‘Oranjehoek’ op het Oosteinde in Voorburg. In 1982 nam mevrouw Leida Ruigrok op de piano de begeleiding over van mevrouw van Leeuwen. Feest in november 1984: Het koor bestaat 12 ½ jaar. Vanaf dat moment heet het koor Dicentoria. Niet onvermeld mag blijven, dat het koor vanaf 1983 ieder jaar deelneemt aan en medeorganisator is van het seniorenkorenfestival in Voorburg i.s.m. het dameskoor ‘De Vrolijke Noot’. Dit festival is 25x gehouden.

.

Jelly van Vliet

In januari 1988 neemt Jelly van Vliet het stokje over van mevrouw Stoffels. Het repertoire wordt stevig uitgebreid met vierstemmige liederen in meerdere talen: Naast Nederlands ook Engels, Duits en Latijn. Het koor groeit in aantal en kwaliteit. Met groot succes neemt het inmiddels gemengd koor deel aan ouderenzangconcoursen in Nederland en komt regelmatig als winnaar uit de bus. Op het 25-jarig jubileum in 1997 telt het koor 36 leden, 23 dames en 13 heren. Dit feest wordt groots gevierd. Dicentoria in de gloria!

In 2002 overlijdt Leida Ruigrok en wordt Shirley van Rijn de nieuwe begeleidster op de piano. In 2006 wordt zij opgevolgd door Bert van Hulzen, groot liefhebber van de Beatles en countrymuziek. Een hoogtepunt uit de geschiedenis van dit koor is de reis naar Praag in oktober 2006 samen met ‘De Vrolijke Noot’. 

Marianne Veelenturf

Jelly van Vliet stopt in 2008 en wordt opgevolgd door Jolanda Nooteboom. Het is een lastige tijd voor het koor om diverse redenen. Marianne Veelenturf neemt het roer in handen en loodst het koor door deze moeilijke periode. Na enige tijd verhuist het koor van de Oranjehoek via een zaaltje in de Heeswijkstraat naar de Verrezen Christus aan de Fonteijnenburglaan, nu nog steeds de repetitieruimte.

In februari 2015 neemt Wim Keijzer het stokje over van Jolanda. 

Bert van Hulzen overlijdt in januari 2016. Zijn plek wordt voor een jaar ingenomen door Monique van der Tang, die begin 2017 wordt opgevolgd door Nadia Askarova tot de zomer van 2019. De begeleiding komt dan in handen van Petra Ruth Alexandry. Vanaf maart 2020 komt alles stil te liggen i.v.m corona, maar in september 2021 kunnen we weer voorzichtig de draad oppakken. Petra Ruth heeft inmiddels het stokje overgegeven aan Atsuko Niki, een fantastische pianiste uit Japan.

In juni 2022 hebben we een feestelijk jubileumconcert gegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Dicentoria m.m.v. Faria uit Delft en de Gatezangers uit Leidschendam.

Het koor heeft de laatste jaren twee muzikale ankerpunten: het Kerstconcert en het slotconcert eind in juni. Beide concerten zijn gratis toegankelijk. Het seizoen wordt traditioneel afgesloten met een gezellige kooractiviteit zoals het dagje Westland in 2019.